Kodu korrastamine Waze’i moodi: Kas sul on tõesti aega puudu?

Minu kogemus näitab, et ajapuudus on tihti pigem tunnetuslik probleem, mitte tegelik takistus, ja väikeste ülesannete kaardistamine aitab neid paremini ja kiiremini teha.


Kui me kasutame Waze’i rakendust, siis teame alati täpselt, kui kaua meie teekond kestab ja millal me sihtkohta jõuame. Waze näitab meile, et isegi lühikesed sõidud võtavad aega – võib-olla 5 või 10 minutit –, kuid nende täpne kestus on teada ja me planeerime selle järgi oma päeva. Miks mitte rakendada sama loogikat ka kodukoristuse ja väikeste igapäevatoimetuste puhul?
Sageli mõtleme, et meil ei ole aega kodu korrastamiseks. Kuid kas oled kunagi tõesti mõõtnud, kui kaua teatud ülesanded võtavad? Tegelikult võib osa igapäevatoimingutest olla palju lühem, kui me arvame. Samamoodi nagu Waze näitab, et punktist A punkti B jõudmine võib võtta vaid mõne minuti, võivad ka paljud majapidamistööd olla tehtavad kiiremini, kui me ootame.
Lihtne näide: Voodikatte peale panek
Kas oled kunagi mõelnud, kui palju aega tegelikult kulub voodi katmiseks? Paljud inimesed viivitavad voodi tegemisega, sest nad arvavad, et see on ajamahukas. Tegelikult võtab voodikatte peale panemine vähem kui 1 minut! Kui sa sellest teadlik oled, muutub see ülesanne kergemaks ja motivatsioon seda teha kasvab.
Teekonna kaardistamine kodus: Kui palju aega võtab…
Mõtle oma koduste ülesannete peale samamoodi, nagu planeerid teekonda. Iga ülesanne on nagu väike reis ja kui sa tead, kui kaua see kestab, on palju lihtsam see päevakavasse sobitada.

Kui palju võtavad aega:

  • Voodikatte peale panek: 1 minut
  • Tolmu pühkimine öökapilt: 2 minutit
  • Köögi tööpinna puhastamine: 3 minutit
  • Mustade riiete pesukorvi viimine: 30 sekundit Kooli- või tööasjade kokkupakkimine järgmiseks päevaks: 5 minutit

Kui vaatame neid numbreid, siis näeme, et paljud tegevused, mis näivad tülikad või aeganõudvad, võtavad tegelikult väga vähe aega. Waze õpetab meid nägema, et iga tegevus on mõõdetav ja hallatav. Sama kehtib ka kodukoristuse ja igapäevaste kohustuste kohta – sa pead lihtsalt teadma, kui palju aega see võtab, ja mõtlema selle ajavahemiku kontekstis.

Kuidas planeerida oma “kodukoristuse reisi”?
Waze’iga reisides planeerid oma teekonna vastavalt sellele, millal sa tahad kohale jõuda. Sama saab teha kodutöödega:

Tee nimekiri ülesannetest, mida pead päeva jooksul tegema.

  • Hinda, kui palju aega iga tegevus võtab.
  • Planeeri need tegevused oma päevakavva – ja kasuta neid “mikrohetki”, et teha kiireid ülesandeid. Näiteks võid võtta 5 minutit hommikul, et teha voodi ja pühkida tolmu, enne kui lahkud kodust.
  • Naudi päeva ja korras kodu!

Järeldus: On sul tõesti aega puudu?

Lisaks tunnetuslikule probleemile mõjutab korrastamist ka see, kas meile meeldib teatud tegevus või mitte.

Kui mingi ülesanne või tegevus ei paku meile huvi või tundub ebameeldivana, on meil sageli raskem sellele keskenduda ning see võib viia tööde edasilükkamiseni või vähendada motivatsiooni korralikult organiseerida. Seevastu tegevused, mis meile meeldivad või mille tegemine pakub rahulolu, kipuvad olema lihtsamini korraldatavad ja nõuavad vähem pingutust. Seega mängib meie isiklik eelistus ja emotsionaalne seotus tegevusega olulist rolli korrastamise protsessis.

Kui sa kasutad Waze’i loogikat oma kodu korrastamiseks ja ülesannete planeerimiseks, mõistad kiiresti, et tegelikult ei kulu palju aega, et oma kodu puhtana hoida. See on lihtsalt tark ajaplaneerimine ja realistlik hinnang sellele, kui kaua tegevused tegelikult kestavad.
Seega, järgmine kord, kui mõtled, et sul pole aega kodu koristada, mõtle Waze’ile. Kui punktist A punkti B sõit võtab 10 minutit, siis äkki su tuba saab korda veel kiiremini!


Oled sa oma “korrastuse teekonna” alguses valmis?
Mõtle igale kodutööle kui väikesele “sõidule” ja varsti näed, et paljud ülesanded ei ole üldse nii aeganõudvad, kui tundub. Nii nagu sa planeerid oma sõite, planeeri ka oma päevased kohustused ja tee need efektiivselt. Sul on rohkem aega selleks, mida sa tõeliselt naudid!